04
Apr 16

Franceschi, Napoleon, Down, Siebelink, Biglino en Barroso

Op de bodem van beproeving groeit geluk (Uit: ‘Ego’ van Nadine Barroso)

Op een uitgeverij worden iedere week kinderen geboren. Zojuist ging een nieuwe doos boeken open en staarde het omslag van Hans Sakkers mij aan, Resultaat van onvermogen. Een bezorgd boek over wat er allemaal mis kan gaan in de verstandelijk gehandicaptenzorg. Boeken zijn vaak een ultieme rechtvaardiging. Wat ging er mis, hoe moet het verder – helend in die zin: voor de ziel, en voor betrokkenen. In Braziliaans Goud houdt Nelleke Posthumus Meyes de samenleving een spiegel voor met betrekking tot ‘Down’. Terwijl de maatschappij enerzijds ‘Down’ probeert uit te bannen, kiest de auteur bewust voor adoptie van een kind met Down. Een humanitair antwoord op de vlokkentest en nekplooi-metingen.

Boeken zijn vaak een ultieme rechtvaardiging…

Ook de geschiedenis laat zich dagelijks herschrijven. De Vlaamse auteur Pieter Jan Verstraete schreef in Overbodig front over de in het westen vergeten strijd om het Koerland, 1944/1945. Tegen beter weten in beet nazi-Duitsland zich hier vast in bebloede aarde, terwijl het Rode Leger zuidelijk langs hen heen marcheerde richting Berlijn. In Napoleon, martelaar voor de vrede, staat Michel Franceschi stil bij de andere kant van Napoleon. Hij voerde niet alleen oorlog, er werd ook veel oorlog tegen hem gevoerd. Nieuwe feiten laten zien dat de kleine Corsicaan niet alleen een onverbeterlijke aanstoker was van conflicten. Fred van Lieburg brengt geschiedenis terug naar onze eigen klei. In Jan Siebelink en de geschiedenis achter Knielen op een bed violen vertelt hij het echte verhaal achter boek en film. Hoe godsdienst mensen in de greep kan krijgen en hoe de gevolgen moesten worden doorstaan. Fred van Lieburg is als hoogleraar religiegeschiedenis verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Daar waar ‘Deo’ geheel verzandt, doet het Ego zijn opgang…

Waar de religie wijkt wordt het vacuüm opgevuld. Vertaler Arie Menken vertaalde voor Aspekt het boek van Mauro Biglino Zo heb je de Bijbel nog nooit gelezen. Deze Italiaanse bestseller is nu ook in Nederland verkrijgbaar. In 310 pagina’s wordt de Bijbel geherinterpreteerd.  Daar waar ‘Deo’ geheel verzandt, doet het Ego zijn opgang. Nadine Barroso schetst in een verrassend debuut de gevaren van verleiding en genotzucht tegen een Zuid-Europees decor. Veel boeken dus. Een rijke waaier en werelden op zich. Centraal in dit palet staat Bühne, ons cultureel en literaire tijdschrift. Nummer 4, het maart/aprilnummer is inmiddels verschenen en redacteur Margreet den Buurman liet weten dat de meeste kopij voor het najaarsnummer alweer binnen is. 2016 wordt een rijk jaar, mensen!

De boekenoogst bij Aspekt…

Updates voor Bühne: http://www.letterenvoorbuhne.blogspot.nl

 

 

 

Laat een bericht achter