11
May 16

Turkije heeft geen vrienden op deze wereld

Toen bij uitgeverij Aspekt de bundel over Turkije onder redactie van Hülya Uslu verscheen, was er op de redactie overleg over de titel. Moest het zijn Turkije en de weg naar democratie of  – en de lange weg naar democratie of, dramatischer nog, de moeizame weg naar. Inmiddels is duidelijk dat we op de redactie te optimistisch waren met de vermelding de weg naar, want zoals we ook konden lezen in de open brief in NRC Handelsblad van vorige week van Turkije-kenner en hoogleraar Erik J. Zürcher,  heeft Turkije zich in razend tempo van Europa en het westen afgewend.

Het land staat met de rug naar het oude continent

Hier en daar wordt nog wel een oorzaak-gevolg discussie gevoerd, maar over het algemeen is men zich er in groeiende mate van bewust dat veel samenhangt met de politiek-religieuze agenda van Erdogan. Attatürk zei al: ‘Turkije heeft geen vrienden op deze wereld’, en sinds Erdogan weten we ook waarom. Dat dit een gemiste kans is voor velen, moge duidelijk zijn. Zij die naar zuiverheid streven maken altijd vieze handen, die men wast in de Bosporus die Europa van Turkije scheidt… meer dan ooit.

 

Laat een bericht achter