25
Nov 16

Heimwee naar leren ruggen en de digitale wereld van Regien Wiggers

Soms verlang ik er naar terug. Die stevige leren ruggen van de encyclopedie reeks in de boekenkast. Het bood letterlijk en figuurlijk houvast. Als een tweede muur van kennis beschermden zij de woonkamer. Maar niets is meer hetzelfde, bleek mij na een bezoek van Regien Wiggers. Zij verdiepte zich in de wereld van het internet… en inderdaad, internet verandert ALLES.

Internet verandert de wereld in rap tempo en steeds meer mensen verliezen het overzicht hierop

We kunnen ons niet goed meer concentreren en checken onze mobiele telefoon dagelijks. De relatie tussen overheid en burger is veranderd. Platenmaatschappijen, reisbureaus en schoenenketens zijn failliet gegaan. Historische winkelpanden sluiten de deuren omdat ondernemers de concurrentie met webshops niet aankunnen. Criminelen verkopen onze gestolen identiteiten op duistere online marktplaatsen.

(foto: Teylers museum Haarlem)

Zoals met alles in de geschiedenis zijn er kansen en gevaren. De voordelen zijn ook onmiskenbaar, de wereld ligt letterlijk aan onze voeten. Grenzen worden moeiteloos overgestoken. Veel research is eindeloos veel makkelijker geworden. We moeten leren de toekomst vooral als ‘interessant’ te zien, als kans, en niet als een onvermijdelijk kwaad of goed.

Troost is de mens zelf, want die is weerbarstig, heeft honger en dorst, is blij of ongelukkig en bovenal een stukje grillig en onvoorspelbaar

Zoals bij de encyclopedie reeks kunnen we nu een beetje steunen en leunen op onze digitale bibliotheek, al zal ik de leren ruggen blijven missen en de langzaam doorzakkende planken die deze kennis moesten dragen.

 

Laat een bericht achter