23
Mar 17

Ludendorff werd door de nazi’s succesvol weggepoetst

De geschiedenis leert dat soms heel belangrijke mensen toch vergeten raken…althans delen van hun leven. Dat was mijn les bij het bestuderen van Erich Ludendorff, die we wel uit de Eerste Wereldoorlog kennen (‘Tannenberg’ bijvoorbeeld, de beroemde veldslag uit 1914), maar zijn rol bij de opkomst van het nazisme veel minder. Ik stuitte voortdurend op deze man en zijn vaak kwalijke praktijken, bij meerdere studies naar het Derde Rijk. Al snel kwam ik erachter dat hij tot 1925 DE MAN was op de rechterflank, en dat Hitler zijn tovenaarsleerling was. Natuurlijk werd dit door de nazi’s na 1933 zorgvuldig weggepoetst, en met succes… want Ludendorffs rol raakte vergeten. Zie hier de drijfveren tot mijn nieuwste boek: Erich Ludendorff, biografie.

Er bestaan verschillende biografieën over Erich Ludendorff. Ze hebben gemeenschappelijk dat ze stoppen bij het jaar 1918, het einde van de Eerste Wereldoorlog. Dit is onterecht. Ludendorff ontwikkelde zich gedurende de piek van zijn lange carrière, tussen 1915 en grofweg 1925, tot de sterkste man op ‘rechts’. Dus ook de jaren na de oorlog waren van groot belang. Hij was niet alleen een belangrijke veldheer die met Paul von Hindenburg het opperbevel voerde dat Duitsland militair de facto leidde na het ontslag van generaal Von Falkenhayn, maar hij was ook de belangrijkste intrigant tegen de Republiek van Weimar na de Eerste Wereldoorlog. Hij werkte direct samen met de moordenaars van Karl Liebknecht en Rosa Luxemburg, hij stond dichtbij de moordenaars op Walter Rathenau, hij was voorman in twee staatsgreep-pogingen, de Kappputsch en de Feldherrnhalleputsch, én hij pacteerde bijna opnieuw, ditmaal tegen Hitler, in 1935.

Ludendorff was tevens uitgever en verspreider van smaadschriften van ongekende felheid, zoals de ‘Protocollen van de wijzen van Sion’, waarmee hij het humus schiep waaruit de Holocaust kon ontstaan en bovendien was hij een ongekende complotdenker. Hij onderhandelde al in de beruchte Wannseevilla met de Duitse regering, 17 jaar voordat daar tot de ‘Endlösung’ besloten werd, en in zijn huis werd de meest fatale vriendschap van de 20e eeuw gesloten: die tussen Heinrich Himmler en Auschwitzcommandant Rudolf Höss. Koppelen we daar zijn rol aan bij de communistische revolutie en de geblindeerde trein waarmee Lenin vanuit Zwitserland naar St. Petersburg reisde, dan is het beeld van deze man al heel wat veelzijdiger dan alleen de veldheer zoals de geschiedenis hem kent.

Verschenen: Perry Pierik, Erich Ludendorff, biografie

ISBN: 978 9463380218/NUR: 680

622 pagina’s – 17/24 cm

29.95 euro

Dr. Perry Pierik verdiepte zich lange tijd in het leven van deze omstreden man, wiens invloed nog nauwelijks begrepen wordt. Hitler dook niet uit het niets op in 1933. De zogenaamde ‘missing years’ van de ‘Führer’  waren in werkelijkheid het dictaat van Erich Ludendorff. Pierik schreef en redigeerde talloze boeken over de Eerste- en Tweede Wereldoorlog.

 

Laat een bericht achter