20
Apr 17

Bij het verschijnen van Bühne 6 – het voorjaarsnummer

Een literair cultureel tijdschrift zoekt naar grenzen. Persoonlijke grenzen, naar wat mogelijk is, wat bereikt kan worden. Talent dat zich ontwikkelt. Daarnaast zoekt het zijn weg vanuit het centrum naar de periferie. Hierdoor zal het oog van de culturele storm zich immer verplaatsen. Stilstand is dood. Bij deze eeuwige verkenning blaffen we naar God, ontdekken we de wereld van Claire Lispector, haar werk, haar nog onvertaalde romans. Maken we kennis met de stemmingen van Josephine Jost, aanschouwen we het vergrijsde verleden bij Tine Hertmans, en aanschouwen de tong van Gerard Reve.

Via het werk van Fritz J. Raddatz maken we kennis met spelonken van de menselijke zoektocht, de gewapende kunsten van het nationaalsocialisme. Woorden van Kruppstahl. Zoals Weltbühne eens, zo balanceren ook wij weer langs de rafelranden van de geschiedenis. In Europa worden dit voorjaar de verkiezingen met ingehouden adem beleefd.

Niets is blijvend, behalve de kwaliteit an sich

In een mengeling van weemoed en onbegrip trekt het verleden aan ons voorbij. In het werk van de huisschilder van de Romanovs, Valentin Serov, toont het palet van de geschiedenis zijn bonte kleuren. Zowel de schilderkunst als de letteren zijn in staat de onoverbrugbare kloof tussen geluk en lijden te overbruggen op een vel papier of schildersdoek. De schoonheid toont zich in al zijn kwetsbaarheid. Vergeeld… Niets is blijvend, behalve de kwaliteit an sich. Af en toe openbaart zij zich aan ons, de schoonheid, die korte aanraking met wat we nastreven. Even klinkt de holle lach van het geluk. Dan omarmt het alledaagse ons weer als een stugge deken.

Het voorjaarsnummer van Bühne is overal voor 9.95 euro te bestellen – óf via Aspekt: info@uitgeverijaspekt.nl

De site van Bühne: http://www.letterenvoorbuhne.blogspot.nl

Bühne op facebook: http://www.facebook.com/literatuurencultuurvanaspekt

 

Laat een bericht achter